torstai 3. kesäkuuta 2021

Minä, Knausgård ja Bukowski


Kun runokeikkoja tai kirjailijavierailuja kirjastoissa ei juurikaan ole, se tarkoittaa kirjailijan kohdalla, että tulot loppuvat.

 

*** 

 

Helter Skelter on arvosteltu Turun Sanomissa (10.5.2021), tässä pieni pätkä hienosta kritiikistä:

 

Kun Kinnunen aloitti elämäkerrallisen sarjansa vuonna 2014 romaanilla Noustiin kellareista, Karl Ove Knausgård -huuma oli jo noussut, mutta autofiktio ei vielä ollut Suomessa lyönyt läpi samassa mitassa kuin se sittemmin teki.

 

Mitä pitemmälle sarja etenee sitä enemmän tuntuu siltä, että päähenkilön nimi voisi hyvinkin olla Kinnunen. Kovin moni muukin kirjojen henkilöistä esiintyy omalla nimellään, tosin fiktiivisenä, sillä romaanista puhutaan.

 

Toisaalta oli Charles Bukowskillakin Henry Chinaskinsa, ja Buko tunnetusti kuuluu Kinnusen tärkeisiin kirjallisiin vaikuttajiin. 

 

https://www.ts.fi/kulttuuri/kirjat/arviot/5306642/Tapani+Kinnusen+romaanisarjan+viidennessa+osassa+pullon+rinnalle+nousee+jalkapallokulttuuri+ja+se+on+kirjan+mielenkiintoisinta+antia  

 

***

 

Itä-Suomen kuumin blogisti kirjoitti arvostelun Kirjavinkkeihin. Sormissa polttelee, kun juttua lukee:

 

Kinnusen vauhdissa on pysymistä, sen verran vauhtia on miehellä, joko Tapanilla tai Topiaksella, hänen kaahatessaan kyytiläisenä pitkin valtateitä kirjajulkkareihin ja jälkihumuihin. Eipä silti: kiltti mies kaiken kaikkiaan on kyseessä; juo, kirjoittaa, ja naimisissa kun on, ei vahingossakaan vehtaa saati porsastele vieraiden naisten pelissä. Bordellikadutkin tutkii pelkästään ulkopuolelta. 

 

https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/helter-skelter/  

 

***

 

Kaupunkilehti Aamuset teki pienen haastattelun, juttu luettavissa vapaasti linkistä:

 

https://aamuset.fi/artikkeli/5305114/Tapani+Kinnusen+romaani+poukkoilee+hanelle+rakkaiden+asioiden+parissa 

 

***

 

Kesällä vietän viikon Suomen Kirjailijaliiton kesämökillä Ikaalisissa. Ensimmäinen kerta tuossa kuulemani mukaan luonnonkauniissa hämäläisessa pikkukaupungissa.

 

Turun Hannunniitussa 3.6.2021

 

https://kirjakauppias.fi/Helter-Skelter 

 

 


(kuva: Heikki Savola) 4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei mitään kuin onnea ja terveyttä.

Karille terveisiä kun näet. Juuso

Tapani Kinnunen kirjoitti...

Hei Juuso!

Kari istuskeli tänään Kupittaan Citymarketin penkillä. Juttelimme hetkisen. Kello oli aika vähän, mutta Kari oli jo aloittanut...

terveiset menevät perille!

Tapani

Anonyymi kirjoitti...

Karista jää ikuisesti mieleen, kun tapasimme Kupittaan puiston liepeillä. Puhuimme siinä juomisistamme, Kari oli nosteessa,kähähteli ja otti pullosta harmaata litkua.
Käsidesiä vedellä. Harmitteli, kun Alko kiinni.
- Mikset käy ostamassa olutta?
"En mä viitti, siit mene vatta sekasi."

Tapani Kinnunen kirjoitti...

Joo, ei se kunto tällä hetkellä ole paras mahdollinen.