sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Täytän 60, eikä vituta yhtään

Nostalgia on paskaa. Joskus on kuitenkin vilkaistava olan yli taakse, jotta uskaltaa mennä eteenpäin. Siksi kirjoitan kuusiosaista Suomi-sarjaa, sen viimeinen romaani on viimeistelyä vaille valmis. Sarjassa katsotaan taakse, mutta myös eteenpäin. Siinä eletään pääosin tässä ajassa, vaikka välillä kurkistetaan lapsuuteeni 1960-luvun Joensuussa. On humoristista, että lapsuuteni maitokaupasta tuli Ismo Alangon perheen koti.

Katja Ketun kirjoittama Alanko-elämäkerta on nyt tapetilla – ja hyvä niin. Taiteilijat hekottelevat matkalla pankkiin.

 

***

 

Suomi-sarjani viides romaani Helter Skelter (Robustos, 2021) kirvoitti mielenkiintoisia juttuja ja kritiikkejä. Alla pari linkkiä, joita ei vielä ole nähty päivityksissäni.

 

https://futistajaviinia.blogspot.com/2021/07/futis-ja-kirjat-helter-skelter-tapani.html?m=1 

(Futista ja Viiniä 3.7.2021)

 

https://areena.yle.fi/audio/1-50790589 

(Yle Radio Suomi 23.4.2021)

 

***

 

Helsingin Sanomissa julkaistiin ansiokas juttu Suomi-sarjasta jo neljännen romaanin Päässä nykii (2019) jälkeen. Se oli hyvin tervetullut arvostelu, turha tosiasiaa kieltää.

 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006361998.html  

(HS 4.1.2020)

 

***

 

Esiinnyin äskettäin ensimmäistä kertaa yhdessä vanhemman tyttäreni Venla Kinnusen (s. 1997) kanssa. Heitimme kohtuullisen tykin keikan Turun Bar Ö:ssä. Kinnunen vs Kinnunen. Isä vs tytär. Kaksi sukupolvea kohtaa. Kumpi suolaa kumman vai onko rinnakkaiselo mahdollista?

 

– Jossain vaiheessa tuli mieleen, että voisimme esiintyä yhdessä nimenomaan siksi, että olen vanha pieru ja tyttäreni edustaa uudenlaista ajattelua, voisiko sanoa nenärengas- ja ilmastonmuutossukupolvea. Hänen ansiostaan olen tarkistanut omaa ajatteluani. Runouteni on aina heijastellut maailman tapahtumia ja nykypäivää, ja viimeaikaiset mullistukset näkyvät vahvasti seuraavassa kokoelmassani, Tapani Kinnunen kertoo.

 

https://www.ts.fi/kulttuuri/kirjat/5452704/Syksyn+karkikamppailussa+mittaa+ottavat+Kinnunen+ja+Kinnunen++Bar++sahkoistyy+isan+ja+tyttaren+kohtaamisesta  

(Turun Sanomat 14.10.2021)

 

***

 

Loppuun vielä super-extra-special-pläjäys Helsingin alamaailman johtavalta queer-kirjailija Harald Olausenilta. Hän moittii jutussaan suomalaisen kirjallisuuden varovaisuutta ja latteutta – Olausenin mielestä hommat pitäisi painaa aina tuhat lasissa loppuun asti. Saan synninpäästön – niin täysverinen hetero kuin Harald Olausenin harmiksi olenkin. Juttu on ehkä K-18.

 

https://www.digivallila.com/l/takapihojen-voltaire-tapani-kinnunen-is-back-luojan-lykky-suomalainen-kirjallisuus-saattaa-pelastua/ 

 

***

 

Täytän helmikuussa 60 vuotta ja kuittaan syntymäpäivän yhteiskeikalla Juha Kulmalan kanssa Bar Ö:ssä (Linnankatu 7, Turku) 15.2.2022 klo 19–22. Ei kukkia, ei lahjoja – mikrofoni on auki. Runo, puhe, vitsi tai muu esitys on se lahja silloin. Tervetuloa! 
 Turun Hannunniitussa 31.10.2021

(kuva Mika Kivelä)

 


 

Ei kommentteja: