keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Oletteko Virosta, puhutteko haitia?

Tuglas-seuran jäsenlehdessä Elo (nro 3 / 2013) on Hannu Oittisen kirjoittama informatiivinen arvostelu Haitin runoista.

Näin se menee, tekijämiehet hoitavat homman, sain vinkin asiasta pitkäaikaiselta ateljeekriitikoltani Timo Lappalaiselta. Hän on Like-kustantamon runoilija ja työskentelee kirjastonhoitajana Vantaalla.


”Tapani Kinnunen

HAITIN RUNOT

Savukeidas 2013

Mitä tekemistä tunnetun turkulais-ginsbergiläisen runoilijan uutuuskokoelmalla on Elo-lehden kritiikkipalstalla? Miten kirja Viroon liittyy? Yllättävän monella tavalla.

Haitin runojen myötä jo yhdeksänteen runokirjaansa yltänyt Tapani Kinnunen kuuluu ensinnäkin niihin suomalaisiin runoälykköihin, jotka ovat puuhanneet Viron parissa jo pitkään. Mainittakoon heitä muitakin: Harri Hertell, Esa Hirvonen, J. K. Ihalainen, Esa Mäkijärvi, Joni Pyysalo, Jouni Tossavainen… Samankaltaisen luettelon voisi yhtä hyvin koostaa myös järjestötasolla, sillä suomalais-virolaisin voimin on tällä vuosituhannella järjestetty yhä enemmän runokiertueita, messulavailua, festivaalisessioita ja jopa teatteriesityksiä. Runosuhteita sävyttääkin virkeys ja säännöllisyys.

Runoilijalle on tuiki tavallista päätyä henkilöksi toisen runoilijan teokseen. Näin on käynyt virolaiselle kulttirunoilijalle Jürgen Roostelle, jonka hahmo vilahtelee Haitin runojen sivuilla ja joka lisäksi on tekijän pyynnöstä kirjoittanut kokoelmaan alkusanat. Epätavallisen temppunsa Rooste vielä päättää suomeksi kirjoittamaansa runoon, jonka aiheena on Turun parnasso – mihin voisi todeta että tietysti, koska juuri Turun ja Tallinnan väliselle akselilla on viime aikoina selvimmin pykätty runon siltaa.

Kinnusen kokoelman runoista karkeasti noin viidesosa liittyy Viroon, ja moni teksti kommentoi suoraan juuri runosuhteita. Näin vaikkapa Cabaret interruptus, joka on lainannut nimensä tallinnalaiselta pikkuteatterilta ja runoklubilta: ”Jürgen on hyvä järjestämään / omituisia runokeikkoja. / Viimeisin oli suomalais-virolainen / lopunajan runokabaree / vanhassa helsinkiläisessä pornoteatterissa.” - - Lukekaa itse loput.

Suorastaan odotuksenmukaisesti Kinnunen hajustaa runonsa viinanhuuruilla ja maustaa ne tiukalla ilmaisulla, revittelyllä, hauskuuksilla ja nostalgialla. Tulos on nautittava. Viro on tuottanut Haitin runoihin tasaisen vahvoja tunnelmapaloja, vaikka kirjan varsinaiset helmet tulevat muualta. Niitä ovat absurdi avausruno Vääräuskoiset; piikittelevän hyvä Voodoo tai kepeä kuolemaruno Viikate. Teoksen nimeen tai muuhun sisältöön katsomatta on silti selvää, että kirja ansaitsee paikkansa myös Viro-keräilijöiden hyllyissä.

Hannu Oittinen



Ei kommentteja: