perjantai 6. syyskuuta 2019

Pönttö sekaisin


Vaihdan tietokoneen, jolla työskentelen päivittäin. Mietin parasta vaihtoehtoa: uusi pönttökone vai kannettava ja siihen telakka-systeemi?

Hyviä vinkkejä otan vastaan.

Kuulin telakkakuviosta nuoruuteni parhaalta frendiltä, joka oli jättänyt päivätyönsä suuressa kustannustalossa ja ryhtynyt yrittäjäksi.

Näin maailma Joensuun poikiaan heittelee!

*** 

Seuraava julkinen esiintymiseni on Turun Kirjamessuilla perjantaina 4.10.2019 klo 16.50–17.10. A-hallin Fiore-lava.

”Turkulaiskirjailijan Suomi-trilogia jatkuu, tallentaen kotimaista kirjallisuushistoriaa elämäkerrallisesta näkökulmasta. Haastattelijana Jouni Lehtinen. Ohjelmatuottaja: Robustos.”


***  

Jos runoudella menee huonosti, ei sitä romaanissa jäädä surkuttelemaan. Jotta menisi paremmin, järjestetään Runoseminaari vuoden 1962 malliin.

Niin oikeastikin tapahtui, Turussa vuonna 2011. Kinnunen oli yksi puuhamiehistä, kuten hänen alter egonsa Topias Kettunen romaanissa. Runouden maailmaa romaani pöyhii muutenkin. Joitakuita näkökulma saattaa jopa närästää.

Matti Pulkkisen kuuluisan lauseen mukaan romaani on kuin sika, se syö kaiken. Kinnusella syö. Kirjallisuudeksi muuttuu runoseminaarin ohella moni muukin asia, sairastumisia myöten.

Ehkä Kinnuselle kävi kuten sydänleikkauksensa dekkariin sijoittaneelle Kari Levolalle: kokemus pitää kirjoittaa itsestä pois.

Romaanin henkilöhahmotkin ovat elävästä elämästä. Monet esiintyvät oikeilla nimillään. Osa fiktiivisen nimen taakse kätketyistä on helposti yhdistettävissä todellisiin ihmisiin.

Mutta romaani on romaani. Ei sitä tule lukea raporttina kirjoittajansa elämästä, eikä pitää henkilöhahmojen edesottamuksia totuuksina. Totuus on häilyvää ja usein näkökulmakysymys.”

(katkelma Päässä nykii -romaanini arvostelusta Turun Sanomissa 16.8.2019. Kirjoittanut Kimmo Rantanen)


***

Kirja on myytävänä kaikissa nettikirjakaupoissa ja hyvin varustetuissa kivijalkakirjakaupoissa.

Turussa Päässä nykii kannattaa ostaa Kansallisesta Kirjakaupasta (Linnankatu 16) ja Helsingissä Punaisesta Planeetasta (Helsinginkatu 6a / Harjutori 12) taidekaupunginosa Kalliosta.


Turun Hannunniitussa 6.9.2019

Ei kommentteja: