perjantai 22. syyskuuta 2017

Erään tarinan anatomia

19-vuotiaana kirjoitin alla olevan runon.


LUJAA & NOPEETA RAKKAUTTA        

Me mentiin
jumalauta kun me mentiin
                  niinku Lindholmin Daven sormet
         skitan otelaudalla

rytkytys ja kamat sisään


Runo oli nipussa, josta minut palkittiin vuoden 1983 Nuorison taidetapahtumassa. Voittajille järjestettiin kymmenen päivän palkintoleiri kesän alkajaisiksi Sipoossa. Kari Levola toimi ohjaajana.

Kuvataidepuolen hemaiseva punapää tuli leirillä luokseni ja sanoi lukeneensa runon ja pitäneensä siitä. Samaan hengenvetoon hän sanoi ”Dave on mun henkilökohtainen tuttuni”. Nousin siltä istumalta ja menin majapaikkaan ja kaivoin runon esiin. Vedin ruksit ”lindholmin daven” yli ja kirjoitin tilalle ”Jimi Hendrixin sormet”. Siinä muodossa runo julkaistiin seuraavana vuonna Nuoren Voiman Liiton antologiassa Himo aamuisiin korsiin. Runoa ja proosaa (Ikaros-kirjat, 1984).

Tuo juttu tuli mieleeni, kun sain henkilökohtaista palautetta uunituoreesta kirjastani Kuumat raiteet (Robustos, 2017) eräältä kollegalta. Hän oli pahoittanut mielensä, kun ei esiinny tarinassa nimeltä, vaikka siellä kuitenkin ovat esim. Jenni Haukio, Marjo Isopahkala ja Henry Lehtonen. He ovat mukana Englannin-runokiertueesta kertovissa kohtauksissa.

En ota kirjoihini mukaan henkilöitä siltä pohjalta, ovatko he kavereitani vai eivät. Henkilöt tulevat mukaan, jos tarina vaatii sitä.

Joidenkin tyyppien nimet on kirjassa muutettu, koska se tuntui luontevalta. Einari Selosen ja Viljami Hätösen Savustamo-kustantamossa ei sinällään ole mitään kritisoitavaa, kuitenkin jonkinlaiset todellisuuden ja fiktion rajat on syytä vetää, kun kyseessä kuitenkin on kaunokirjallinen teos eikä tietokirja.

***

Haastattelija kysyi kauan kauan sitten nuorelta Antti Hyryltä, millainen on hyvä kirja. Kaikenlaisia haastattelulausuntoja vieroksunut Hyry vastasi ykskantaan, että hyvä kirja on semmoinen, jota on "mukava lukia".

Vaikka olette kirjailijanlaadultanne ja elämänkokemukseltanne sangen erilaisia, käytän kernaasti uuden kirjasi luettuani Hyryn ilmausta: sitä oli mukava lukia.

***

Kirjan voi tilata linkistä:

Turun Hannunniitussa 22.9.2017

Ei kommentteja: