keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Kevään paras äänilevy

Minulla ja Sami Liuhdolla on yhteistä historiaa mm. Turun Runoseminaarin 11.11.2011 järjestämisestä. Sami on ailahteleva persoona, enkä minäkään ole säästynyt hänen pahanpäivänpurkauksiltaan.

Nyt otan Sami Liuhdon taudinkuva -yhtyeen esikoislevyn ja pistän soittimeen. Levy yllättää minut – se on hyvä. Muusikko Mikael Öhmanin sävellykset, sovitukset, soitto ja laulu tekevät levystä priimaa tavaraa. Kaiken perusta tietysti on Sami Liuhdon runoissa ja runoelmissa. Hän lausuu ne omalla kaunistelemattomalla äänellään. Järkytyksekseni homma toimii!

Tulee mieleen Mana Mana, jossa Jouni Mömmön biisikyhäelmät bändin taiteellinen johtaja Otra Romppanen sovitti lopulliseen muotoonsa.

Avausraidassa Peut-être qu'un jour on pieni Tuula Amberlan ”Tyttö kampaa märkää tukkaa”- ja raidassa Eau de Cologne pieni Sielun Veljien ”Karjalan kunnailla kukkii puu” -laina. Ne ovat kuitenkin hiushalkeamia Berliinin muurissa.

Levyn cover on John Cagen 4’33’’, josta Sami Liuhdon taudinkuva esittää liveversion. Reilu neljä ja puoli minuuttia hiljaisuutta ja sitten aplodit.

Minut mainitaan kappaleen Miksei musiikki soi sanoituksessa pariin kertaan. ”En ole lukenut Tapani Kinnusta”…”Onko Tapani Kinnusesta homostelemaan kanssani? Minä olen valmis.” Alun perin teksti on julkaistu Liuhdon Surun virsiä -monisteessa. Siinä nimeni paikalla luki Reijo Mäki.

Levyllä ei tehdä kompromisseja. Joku levyarvostelija voi sijoittaa sen puolestani johonkin genreen. Olkoon se vaikka, kuten savolaisella grillillä: Kuhan jottain!



Ei kommentteja: