sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Stage syö miestä, loppujen lopuksi haluan vain kirjoittaa


Olin puolentoista viikon sisään kaksi kertaa Helsingissä runokeikalla. Ensimmäinen esiintyminen oli Ravintola Kaisaniemessä osana Runokuu-kirjallisuusfestivaalia, toinen Tappajamummo ja muita runosarjakuvia -antologian julkistustilaisuudessa Café Mascotissa. Molemmat olivat odotettuja tapahtumia – niinpä latasinkin keikkoihin jonkin verran voimavaroja, myös taskumattia tuli kallisteltua, en kiellä.

Ennen Tappajamummon julkkareita kävin pihvillä ja oluella pitkäaikaisen ystäväni ja runojeni luottolukijan Timo Lappalaisen kanssa – runoilija hänkin. Kävimme myös läpi uusia runojani, ei niitä vielä montaa ole – pieniä merkintöjä Timppa runoihin kuitenkin jo laittoi. Jotenkin luotan häneen, tänään tein noihin seitsemään runoon ehdotetut korjaukset.

Snagarillakin esitelty Mellerin haudalla -runo säilyi kuitenkin esimerkiksi sellaisenaan. Muutenkin merkinnät koskivat lähinnä välimerkkejä ja joidenkin sanojen poisheittämistä.

Kertomuksen kirjoittaminen sujuu aikataulussa, tekstiä syntyy välillä pelottavalla vauhdilla – ehkä syytä pitää pieni tauko ja katsoa mitä on tullut elokuun aikana kirjoitettua.

2 kommenttia:

Roberto kirjoitti...

Mietin kahta asiaa:

Onko runoilija yhden tai kaksi teosta julkaistuaan aina runoilija? Vaikka ei olisi julkaissut mitään pian kymmeneen vuoteen. Miksi se titteli on joillekkin niin tärkeä?

Savukeidas ei julkaise proosaa (?)aiotko vaihtaa kustantamoa?

Tapani Kinnunen kirjoitti...

Mielenkiintoisia kysymyksiä,

viimeistään kuolema katkaisee runoilijan tuotannnon (teoksia voi toki ilmestyä vielä senkin jälkeen),

mutta kyllä vaikkapa Eino Leino ja Pentti Saarikoski ovat yhä runoilijoita, vaikka makaavat jo haudassa,

Rimbaud lopetti kirjoittamisen hyvin nuorena, mutta kukaan ei taida kyseenalaistaa hänen "runoilijuuttaan".

Kun runoilija julkaisee kaksi kokoelmaa tai enemmän, häntä aletaan kutsua kirjailijaksi.

Savukeidas julkaisee kyllä proosaa (esseitä), mutta on totta että Kertomus menee romaanin puolelle. Niitä Savukeidas oikeastaan ei ole, ainakaan vielä, julkaissut.

Hyviä kustantamoita on onneksi muitakin, tällä hetkellä mulle on tärkeintä kirjoittaa homma valmiiksi.

Luontevalta tuntuisi, että Savukeidas julkaisisi runokokoelmat multa tulevaisuudessakin,

tärkeintä on kuitenkin kirjoittaa,

katsotaan kustantamoasioita myöhemmin, olen kyllä jutellut Ville Hytösen kanssa tästä aiheesta - en voi kuitenkaan kertoa julkisesti mitä olemme puhuneet.

Kiitos kysymästä, mielelläni vastaan ajan salliessa näin asiallisiin kyselyihin,

Tapani